Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Βιβλιοδεσίας μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας
Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η ιστορία και η τέχνη της βιβλιοδεσίας ξεκινούν με έμπνευση από τους Ηπειρώτες τυπογράφους της διασποράς και ζωντανεύουν μέσα από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Ένα καλλιτεχνικό, διαδραστικό εργαστήριο, όπου η ιστορία εξελίσσεται μπροστά στην οθόνη μας.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ζωντανέψουν τα τυπογραφικά σήματα των Γιαννιωτών τυπογράφων Νικόλαου Γλυκύ, Νικόλαου Σάρου, Δημήτριου και Πάνου Θεοδοσίου και Ανδρέα Ιουλιανού μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ και της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (AR), Artivive.
Στο κάλυμμα του σημειωματαρίου έχει τυπωθεί το τυπογραφικό σήμα του Νικολάου Σάρου και απεικονίζει γοργόνα σειρήνα, της οποίας το σώμα καταλήγει σε δύο ουρές που τις κρατά με τα χέρια της, ενώ δεξιά και αριστερά, ή ως στέψη της σύνθεσης, χαράσσονταν τα αρχικά του: Ν. Σ. Το σήμα εμφανίζεται με πολλές σχεδιαστικές παραλλαγές και περιβάλλεται κατά κανόνα από κορνίζες αναγεννησιακού χαρακτήρα. Μετά από το θάνατο του Σάρου χρησιμοποιήθηκε από τον Αντώνιο Βόρτολι ακόμη και όταν ο τελευταίος είχε εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του προς τους κληρονόμους του Σάρου. Η γοργόνα, ως τυπογραφικό σήμα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε ελληνικά βιβλία από τον Pietro Ravanni, ήδη από το 1531. [Κ. Σπ. Στάικος, «Εκδοτικά Τυπογραφικά Σήματα Βιβλίων του Ελληνικού Κόσμου (1494-1821)», Εκδόσεις ΑΤΩΝ 2009, σ. 122] Η ίδια σχεδιαστική σύνθεση, της γοργόνας με δύο ουρές, χρησιμοποιήθηκε από τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη ως τυπογραφικό σήμα στην έκδοση ποιημάτων του, αλλά και ως κτητορική σφραγίδα των βιβλίων της βιβλιοθήκης του. Η γοργόνα υπήρξε από την αρχαιότητα αποτροπαϊκό σύμβολο.
Onassis. Org Ψηφιακό Υλικό | Γιαννιώτικα τυπογραφικά σήματα στη Βενετία από τον 17o έως τον 19o αιώνα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ